27 Kasım 2016 Pazar

İnmeli Hastalar İçin Su Rehabilitasyonu


İnme, beyindeki kan akışı bloke edildiğinde veya kesildiğinde meydana gelir; Aynı zamanda bir "beyin saldırısı" olarak da adlandırılabilir. Kan eksikliği olmayan beyin hücreleri besin maddelerinden ve oksijenden yoksun olduklarından ve ölmeye başladıkları için acil bir durumdur. İki tür vuruş vardır - iskemik (beyindeki bir kan damarı bir kan pıhtısı veya aterosklerotik plak tarafından bloke edildiğinde) ve hemorajiktir (zayıflamış bir kan damarı koptuğunda). Beyin hücrelerinin bir kısmı öldüğünde, ceset ölü hücrelerin sorumlu olduğu işlevlerden birini kaybederek felç, konuşma kaybı veya hafıza kaybı ve diğer ciddi bozukluklara neden olur. İnme tedavisi inme türüne, sebebine ve beynin etkilenen bölümüne bağlı. Çoğu zaman, felçler genelde kan pıhtılarının önlenmesi ve giderilmesi için olan ilaçların yanısıra kan kolesterol seviyelerini düşürenlere ve daha düşük kan basıncına sahip ilaçlar içeren farmasötik müstahzarlar ile tedavi edilir. Bazı vakalarda beyin şişmesini azaltmak (iskemik inme) veya daha ileri kanama riskini (kanamalı inme) azaltmak için cerrahiye ihtiyaç duyulabilir.

İnme provoke eden neden ortadan kaldırıldıktan sonra inme rehabilitasyonunun zamanı geldi. Asıl şey inmenin, ölü sinir hücrelerinin beyindeki patolojik bir bölgenin oluşumuyla sonuçlanması ve bu bölgenin çekirdeğini oluşturmasıdır. Bu patolojik alanın boyutu ve yeri, vücut fonksiyonunun bozulma derecesini belirler. Bu alanın çevresinde geçici olarak "etkisizleştirilen" hücreler vardır ve bu hücreler rehabilitasyon süreci sırasında "yeniden etkinleştirilir" olmalıdır. Daha önce konuşma veya hareket süreçlerinde yer almayan bu tür hücrelerin bazıları, ölü olanların işlevlerini yerine getirmeye ve hazırlamaya hazırdır. Bu hücrelerin yeni koşullarda nasıl çalışılacağını "öğretmek" ve böylece beyindeki bazı kısımların normal işleyişindeki engelleri ortadan kaldırmak inmeden kurtulan kişilerin rehabilitasyonunun asıl amacıdır. Ve bu amaca yalnızca kinezyoterapi, hidroterapi vb. Yönüyle yapılan özel egzersizler yardımıyla ulaşılabilir.

Su rehabilitasyonu nedir?

Su rehabilitasyonu (veya hidroterapi) hastaların bir hastalığa yakalanmalarına yardımcı olmak için yeni bir yol değildir. Tarihçiler, hidroterapinin binlerce yıldır Asya, Avrupa ve Amerika'da insan vücudunun iyileşmesine ve güçlenmesine yardımcı olmak için kullanıldığını iddia ediyor. Günümüzde su terapisi ve egzersizleri çok sayıda insan tarafından yaygın olarak kullanılmaktadır.

Gerçekten su terapisinin olduğu suda egzersiz yapmak, inmeden kurtulanlar için birçok fayda sağlar. Güvenlik, su rehabilitasyonunun bir kalp krizi geçirenin gövdesinde yarattığı olumlu etkilerin en üstünde yer alır - hastalar düşmekten korkmaz ve bu yüzden gerekli egzersizleri daha istekli bir şekilde yapabilir ve rahatlarlar. Dahası, suyun düşmesi, herhangi bir yaralanmaya neden olma olasılığı düşüktür.

Hidroterapi vücudun mobilitesini iyileştirmede harika. Su özel özellikleri (yüzdürme, yoğunluğu, sıcaklığı ve basıncı) nedeniyle, hastalar havuzda belirli motor egzersizleri yapabilirler, ki bunlar kuru topraklarda iken yapamazlar. Suya dayanıklılık ve dinamik egzersizlerle yapılan egzersizler dengeyi, koordinasyonunu ve kas gücünü de geliştirebilir. Rehabilitasyon, hastalar havuzda iken yapmaları gereken hareketlerin aralığını arttırarak ve kasların kuvvetini koruyarak gerçekleştirilir.

Kaynak: http://www.articlesbase.com/medicine-articles/water-rehabilitation-for-stroke-patients-7484851.html

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder